Literarno glasbena skupina

V Literarno glasbeno skupino so vključeni pesniki in glasbeniki. Skupino vodi Alenka Jeraj.

Skupina prireja literarne večer in večer poezije, izdali pa so tudi tri pesniške zbirke Na krilih, Ujet med te kristale in Lovim utrinke svetlobe. Konec leta 2008 je izšla pesniška zbirka Na poti do sebe avtorice Alenke Jeraj. V prihodnje pa bodo izšle v okviru društva tudi avtorske zbirke drugih pesnikov. Redno se udeležujejo srečanj pesnikov v in izven občine Ig.

Pripravljajo program za redne mesečne Govekarjeve večere, ki potekajo od leta 2009. Na večerih občasno predstavijo svojo poezijo ali pa v svojo sredo povabijo različne goste. Glasbeniki z igranjem kitare, harmonike, violine in klavirja popestrijo literarne večere in ostale prireditve, ki jih društvo organizira.

Skupina izvaja tudi projekt Pomembni Ižanci, v sklopu katerega sta bili pripravljeni razstavi in izvedeni prireditvi o življenju in delu pisatelja, dramatika in kulturnega delavca Frana Govekarja ter zbiratelja slovenskih narodnih pesmi Franca Kramarja.

junij 21, 2019

Govekarjev večer

Govekarjev večer v odsevu polemično zasnovanega literarno zgodovinskega dela Boruta Koruna in likovnih izpovedi Ivanke Demšar V Centru Iga se je najprej odvijal klopčič pogovora med gostom večera Borutom Korunom in moderatorko Boženo Števančec. Za glasbeni predah je poskrbel mladi pianist Jakob Merzel.
junij 21, 2019

»Jakob Aljaž« v Knjižnici Grosuplje

Članice in člani gledališke skupine DFG smo z recitalom o Jakobu Aljažu aprila gostovali v Knjižnici Grosuplje. Za osnovo smo vzeli roman Ivana Sivca z naslov Triglavski kralj, v katerem pripoveduje zgodbo duhovnika, skladatelja in pisatelja Jakoba Aljaža.
marec 20, 2019

89. Govekarjev večer v umetniških izrekanjih

V ponedeljek, 19. 3. 2018 je srca obiskovalcev ogrel celoten večer. Moderatorka Božena Števanec je s prepletanjem glasbenega in literarnega dela večera povezala glasbeni, literarni in likovni del v nepozaben kulturni dogodek.
januar 17, 2019

Valentinu Vodniku v spomin

Društvo Fran Govekar Ig se je odločilo, da se bo na svoji redni prireditvi Govekarjev večer 11. februarja poklonilo prvemu slovenskemu pravemu pesniku Valentinu Vodniku, in sicer z razstavo likovnih del in recitalom na to temo.