Julijana Peršič

Gasilska 3, 1292 Ig

Tel: 012862-586

~ Slikarka~

Priznanje občine Ig za leto 2015 je prejela slikarska Julijana Peršič

Julijana Peršič se je rodila leta  1945 v Šempasu na Goriškem. Po končanem študiju, sta si z možem veterinarjem,  ustvarila na Igu svoj  dom.

Že od otroštva dalje rada slika. V začetku akvarele, risbe s tušem in ogljem, nato pa na pobudo profesorja, slikarja in restavratorja Rafaela Nemca,  slika pretežno v olju na platno. Seveda pa se zadnje čase ponovno navdušuje tudi nad akvareli.  Že dobro desetletje je  članica likovne skupine Društva Fran Govekar na Igu in nobena skupinska razstava ne mine brez njenih slik, ki z živimi barvami opevajo lepoto narave v bližnji in daljni okolici.

Pred leti smo na njeno pobudo začeli s slikarskimi tečaji pod vodstvom akademskega slikarja Žige Bratoša.

Katalog Julijaninih slik je zelo obširen, tematika je pretežno pokrajina, tihožitja in cvetje. Svojih del do upokojitve ni razstavljala, njene slike so krasile domove sorodnikov, prijateljev in znancev.

Prvič se je njeno ime pojavilo v letu 1997, ko je kot članica župnijske Karitas podarila 64 slik z motivom porušene cerkve sv. Lenarta na Gornjem Igu. Izkupiček od prodanih slik je bil namenjen obnovi cerkve. Nekaj slik so sorodniki poslali tudi svojcem v tujino. Kasneje je sodelovala  še pri drugih dobrodelnih prireditvah za obnovo sakralnih objektov v občini.

Udeležuje se  razstav, ki jih organizira društvo ter raznih drugih razstav in  ex- tempore  v Sori, v Gradežu, srečanja na Turjaku, ki jih prireja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, v Šentvidu nad Ljubljano in ob drugih priložnostih. Vsako leto sodeluje tudi na likovni koloniji v okviru Koliščarskega dne in s svojimi koliščarskimi prizori redno sodeluje na razstavah s to, za Ig tako tipično tematiko. Pripravila je tudi ilustracije k pripovedkam Frana Govekarja, ki pa na objavo še čakajo.

V zadnjih letih se je večkrat predstavila s samostojnimi razstavami v Knjižnici Ig.