Jožica Serafin

Iška 151, 1292 Ig

Tel: 01 3673-123

~ Slikarka~

Slikarka Jožica Serafin je marca 2009 prejela priznanje Občine Ig za dolgoletno delo na področju slikarstva.

Rojena je bila 26. februarja 1933 v Ljubljani, v Trnovem in je v letu 2008 praznovala 75 let. Leto 2008 pa je zaznamovala še ena obletnica – 40 let njenega likovnega ustvarjanja. Jožica slika in se likovno izobražuje že od rane mladosti, bolj intenzivno pa od leta 1986. Že v rani mladosti je začutila željo po slikanju, ker pa ji takratne razmere niso omogočale študija na Likovni akademiji, je slikala ljubiteljsko. Slika v tehniki olje na platno, akrilni tehniki, akvarelu in grafiki – globoki in visoki tisk. Slika krajine, tihožitja in monotipije.

Preko 20 let je članica Društva likovnikov Ljubljana, članica Železničarskega KUD Tine Rožanc, članica Klub ARTI Ljubljana in Društva ljubiteljev Triglavske likovne dejavnosti in prijateljev Triglava Bled. Že več kot 25 let živi v Iški in je od ustanovitve Likovne skupine v Društvu Fran Govekar Ig njena članica. V okviru društev sodeluje na skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Za svoja dela je prejela veliko nagrad in priznanj, med drugim  tudi: eno sponzorsko Ex tempore Piran 2000, 8 posebnih pohval, 15 priznanj, 30-krat pa so bila njena dela uvrščena na različne razstave. Prejela je srebrno plaketo Tine Rožanc, Jocevo medaljo in priznanje, njena grafika Lokvanj iz leta 2007 je bila izbrana za Arhiv Narodne galerije. Veliko slik je podarila organizacijam za humanitarne namene.

»Meglena nežna in zasanjana Ljubljana, predvsem pa Trnovo, so motivi Jožice Serafin, ki zaživijo na platnu v oljni tehniki s tako silo likovne moči, da jih ne bi pripisal samorastniški slikarki. Njena tihožitja so jasno izrisana in odsevajo duh Sovretove slikarske šole, ki je skoraj izginila pri njenih motivih rož, posebej to velja za njene vrtnice, ki na platnu zažarijo kot sonce.
Impresija Pirana pričara duh morja in izziv obalnega mesteca, ki ga nežno ovija s pisanimi jadri bark in čolnov.
Bled tako zažari v jesenskih barvah, da jezera sploh ne opazimo, ampak uživamo v sončnem žaru jeseni. Njeni kozolci in krajine, zlasti tiste ob rekah, so mojstrske v barvi in risbi. Dajejo vtis topline barve, vodnega motiva in hkrati ponos tradicije. Portreti so skrbno izrisani in avtentični z modelom.«

Branka Berce-Bratko

“Med najbolj osebno občutena platna s poetičnim navdihom sodijo nekateri motivi z njenega najožjega okolja z Iga, Ljubljanskega barja, dalje motivi z Ljubljanico, z žitnimi polji v Prlekiji, motivi z reko Krko in Muro, s sončnim zahodom v Piranu in sečoveljske soline, ki so od nekdaj privlačen motiv,mnogih slikarjev in fotografov, in h katerim se tudi naša slikarka rada vrača. Od številnih sodobnih ljubiteljskih slikarjev krajinarjev se Jožica serafin razlikuje tudi po visoki strokovni ravni likovne govorice, ki zajema izredno širok motivni krog z uravnoteženim razmerjem med impresivno – ekspresivnim podajanjem skrbno izbranega motiva.
Nič manj pomembna posebnost niso slikarkine monotipije, danes ne ravno pogosto videna slikarska tehnika.”

Maruša Avguštin