Anita Indihar Dimic

~ oblikovalka, scenografka, kostumografka, maskerka ~

Anita Indihar Dimic, rojena 24. 8. 1965 v Ljubljani. Končala sem Srednjo Šolo za oblikovanje in fotografijo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani sem leta 2017 diplomirala ter prejela naziv diplomirana slikarka (UN). V letu 2019 končala magistrski študij slikarstva, smer grafika.
Preden sem se odločila za študij na Akademiji za likovno umetnost, sem svoje misli izražala v akvarelni tehniki, kjer so nastale bolj ali manj zadovoljive zgodbe o svetlobi. Sedaj pa pri svojem ustvarjalnem procesu vse, kar je čutno (vidno) spoznanje, interpretiram po svoje, z določenimi likovnimi znaki in simboli obogatim s svojimi duhovnimi vsebinami. Kontekst vizualne realnosti razstavim na barvne ploskve in jih uporabim kot sredstvo za izražanje in ne za opisovanje. Barvne ploskve sestavljam v nove forme, ki z medsebojnimi odnosi tvorijo harmonijo, poetičnost, napetost in kontraste, v katerih reprezentiram svoje občutke in čustva. V likovnih delih iščem čisto likovno strukturo poenostavljenih oblik, kjer govorijo le barve in ploskve z mojim individualnim pečatom.
Poleg klasične grafike, predvsem suhe igle in akvatinte, ustvarjam še v slikarskem mediju in unikatni keramiki.

RAZSTAVE
Samostojne:
2019 V SVETU UMETNIŠKE GRAFIKE, Galerija Središče, Hostel Celica, Ljubljana
2017 RISBE IN GRAFIKE, Mestna knjižnica Ig, Ig
2016 ZAKLJUČNE RISBE IN GRAFIKE, Mestna knjižnica Ig, Ig

Skupinske:

2019-2020 Stolp Škrlovec in Layerjeva hiša, Kranj
2019 CHINA, GUANLAN INTERNATIONAL PRINT BIENNIAL, Kitajska
2019 BOJAN KOVAČIČ IN GRAFIČNA ŠOLA V NARODNI GALERIJI 2004-2018, Narodna galerija, Ljubljana 2019
2018 MAJSKI SALON 2018– GRAFIKA, Narodni muzej Slovenije- Metelkova, Ljubljana
2018 NAJMLAJŠA ORIGINALNA GRAFIKA, Dolenjski muzej, Novo mesto, 2018
-2018 UTAZU ART AWARD BIENNALE 2018, Japonska

Nagrade in priznanja:
1983 1. nagrada v izboru Pošte Slovenije (PTT), za luksuzne telegrame (namenjen za 1. maj)
2017 priznanje ALUO za cikel grafik
2018 priznanje UTAZU ART AWARD BIENNALE 2018, Japonska
2018 priznanje Bienala slovenske grafike, Dolenjski muzej Novo mesto

»Postopne redukcije in metamorfoze, ki jih zasledujemo na delih Anite Indihar Dimic, so, gledano navzven, najbrž nastajale že po nareku njene magistrske preizkušnje na likovni akademiji (Moja grafična ustvarjalnost med tradicijo in iskanjem alternativ); skozi postopni proces nakazanih variacij pa izpričujejo ne le njeno risarsko znanje in smisel za barvitost, razvidno v občutljivem prepletu figuralnih in abstraktnih segmentov, ampak odzvanjajo tudi vsakokratnemu osebnemu doživljanju same ustvarjalke. Zato lahko v njih ugledamo izrazno dinamične stvaritve, v katerih je zajeto dojemanje umetničinega v osnovi izrazito vitalnega notranjega sveta, prepuščenega življenjski radoživosti, a tudi bolj fantastično vznemirljivim in skrivnostno izraženim slutnjam.«

Milček Komelj